PKN
Hervormde Kerk
 
De kerkwijzer nummer 11 -2022 De kerkwijzer nummer 11 -2022

Kerkdiensten Oudelande

  • 25 september 10.00 uur, Ds. K.van der Jagt, Extra collecte kerkrentmeesters
  • 2 oktober 11.30 uur, Bijbels koken bij Kees en Chris, Mevr.Meulensteen. Zie informatie hieronder
  • 9 oktober 10.00 uur Nieuwdorp, Regio dienst, Ds,J.Buller. Kerk in Oudelande dicht
  • 16 oktober 10.00 uur, Mevrouw M.Meulensteen


Collectes in de maand juli

  • Diaconie  € 83,20
  • Kerkrentmeesters  € 159
  • Extra collecte kerkrentmeesters € 16
  • Collecte tijdens de ZLTO dienst bestemd voor de voedselbank € 133,80

 

Aan tafel - jaarthema voor 2022-2023

Een nieuw kerkelijk jaar ligt voor ons, startzondag is al geweest op 18 september in Nisse. Ik wil even stilstaan bij het jaarthema met als thema “samen aan tafel”. Iedereen heeft wel de ervaring dat samen rond een tafel zitten en eten met elkaar gezellig is en vervullend.  Er is vaak een overvloedige maaltijd en genoeg voor iedereen. Daarover hoef je je geen zorgen te maken. Niet alleen eet je samen maar vaak komen er tijdens de maaltijd goede gesprekken op gang.  Dat is heel wat anders dan in je eentje snel wat eten, soms met het bord op schoot achter de tv.

Samen eten schept verbondenheid, niet alleen het lichaam wordt gevoed, maar ook je ziel: samen eten is passie, gezelligheid, vriendschap. Het is delen, genieten en het verbindt allen die aan tafel zitten. Samen eten is tijd met elkaar doorbrengen. Genieten van een goede maaltijd is een eerbetoon aan de gastheer/ -vrouw.

Het gekozen jaarthema  - samen eten - is niet zomaar een beeld. Het past juist heel precies bij hoe God het leven graag hebben wil: een maaltijd is gemeenschap. Gericht zijn op elkaar, luisteren en vertellen. Als je met een paar mensen uit eten bent, moet je er maar eens op letten. Eén voor één komen de dingen langs waar de gasten momenteel mee bezig zijn, die ze bezig houden. Eten delen is je leven delen.

In de  Bijbel gaan de verhalen vaak over samen eten. Als je het nieuwe testament leest zie je dat Jezus overal eet. Niet om te vertellen dat Hij zo van lekker eten houdt, maar omdat hij gekomen is om gemeenschap te stichten. Om zo mensen bij elkaar en bij God te brengen. Jezus kwam om de scheiding op te heffen tussen ‘wij’ en ‘zij’, tussen ‘ons soort mensen’ en ‘die vreemden’. Voor Hem is er maar één soort mensen: Gods mensen, Zijn schepsels. Mensen die allemaal hun foute kanten hebben, mensen die allemaal van genade moeten leven, mensen die God nodig hebben. Hoe mooi is dat om vanuit die gedachte samen te eten?

In Oudelande gaan we dit najaar heel letterlijk ‘samen eten’. Niet alleen in het Heilig Avondmaal  vieren (op 11 december) maar we gaan ook op 2 oktober samen de maaltijd vieren met bijbels gerechten en gerechten die verwijzen naar bijbelseverhalen. Ook zal er weer een kerstmaaltijd zijn voor het hele dorp op 17 december waarbij iedereen welkom is en er door en voor de mensen van Oudelande en Baarland gekookt gaat worden en we de verhalen delen in het Licht van Christus. Zet de data maar alvast in uw agenda!

 

samen eten

Kom, kom aan tafel
er is genoeg
Kom wie je ook bent
er is altijd een plekje
een bord vol met eten
een luisterend oor
aandacht voor je verhalen.

Kom, kom aan tafel
je plekje is vrij
je hoeft niets te brengen
niet netjes te kleden
schuif maar aan
goed zoals je bent,
wees welkom aan tafel.

 

Samen eten verbindt
Een gemeenschap
die deelt
voedsel voor lichaam en ziel
kom!

AS

 

Theater trio wilde eend 16 oktober

Zondagmiddag 16 oktober om 15.00 om is er het theaterspel: de poppenspeler van Warschau. Zie de aankondiging elders in dit blad. Juist nu overal de herdenkingen zijn aan de Tweede Wereldoorlog is dit een indringend verhaal over vriend en vijand. Deze muzikale vertelvoorstelling (10+) duurt zo’n 70 minuten en is gebaseerd op de gelijknamige roman ‘De poppenspeler van Warschau’ van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver. Zij gebruikte ware feiten en werkelijke personages als basis voor haar roman.

Aanmelden en kaartverkoop (5,00-7,50) voor deze middag via www.zingenindekerk.nl (in de agenda zoeken op 16 oktober). Mocht dit ingewikkeld zijn dan kan dit ook altijd via Mathilde Meulensteen.

 

2 oktober Vieren van de maaltijd met bijbels gerechten

Zondag 2 oktober willen we met elkaar samen eten en vieren. Iedereen is vanaf 11.30 uur welkom bij Kees en Chris in de Orangerie in hun tuin. We maken een reis door de tijd door de Israëlische keuken en bijbelse verhalen. Het verhaal van de rode linzensoep van Jacob en Ezau is bekend. Net als het verhaal van de Emmaüsgangers waar het brood gebroken werd.

Tijdens deze maaltijd willen we genieten van het eten, de uitleg van de bijbelse verwijzingen in de gerechten en vieren en samen zijn. Deze maaltijd en dit samenzijn is ons vieren van deze zondag.

We horen graag van tevoren wie er komt en of er diëten zijn om rekening mee te houden.  Opgeven kan tot 29 september bij Mathilde Meulensteen en Chris Nijhof.

 

Terugblik Rommelmarkt in de kerk:

De kerk stond vol, rondom de kerk stonden de tafels en het gras ook goed gevuld! Gedurende het afgelopen jaar zijn er spullen verzameld door de mensen van Oudelande voor de verkoop ten behoeve van het onderhoud van de kerk. De spulletjes zijn gebracht of opgehaald en gesorteerd en schoongemaakt in de schuren van de Villa. Daan de Kok had er bijna een dagtaak aan en Kees Steketee deed even hard mee in het sjouwen en opt halen van spullen in zijn bus. De organisatie van was in handen van Heleen van der Brugge en zij had een heel bataljon vrijwilligers gemobiliseerd om de verkoop in goed banen te leiden. Wat was er veel en wat waren het veel mooie en bruikbare spullen.

Er is ook enorm veel verkocht: de totale opbrengst was € 3500 De kerk is daar zeer dankbaar voor: dank je wel iedereen die heeft voorbereid, opgebouwd, verkocht en opgeruimd. Dank voor het genoten onderdak in de Villa en dank je wel Oudelandenaren die spullen gebracht hebben, ze van eigenaar hebben verruild (naast een grote belangstelling van mensen buiten het dorp). We kunnen als kerk weer een aantal onderhoudsklussen uit gaan voeren. Dank, het was super!

 

Klok weer gemaakt

Tijdens het oogstfeest was de kerkklok van slag - de bliksem was er ingeslagen bij het eerste onweer van de zomer. De opening van het oogstfeest moest op het horloge gebeuren , gelukkig was de dorpsomroeper degene die precies op tijd het startsein gaf!

Maar de klok is weer gemaakt en loopt weer helemaal op tijd. Iedereen slaakt een zucht van verlichting want er is weer regelmaat in het leven van Oudelande mogelijk.

 

Terugblik ZLTO dienst

De zondag na het oogstfeest was er gelijk een druk bezochte ZLTO dienst in de koffietuin. Er was eerst een wandeling door de boomgaarden van Van Hekken en van De Reijger. Er werd enthousiast verteld over de soorten peren en appels, de groei van het fruit, de bodem en bemesting en over de bevloeiing van de boomgaarden; essentieel in deze droge tijden. Het fruit hing er prachtig bij, de sorteermachines stonden klaar voor de pluk 14 dagen later.

De wandeling eindigde in de koffietuin waar koffie en verse appeltaart klaarstond voor de lopers en de eerste gasten die de dienst bij wilden wonen. De koffietuin was prachtig versierd met fruit en seizoensbloemen uit de omgeving - beelden van een rijke oogst rond Oudelande.

Mathilde Meulensteen ging voor en Karen Nieuwenhuijs speelde op het Keybord. Opstandigheid en hard je stem laten horen is niet iets van alleen nu. Het volk Israël, heeft in de bijbelse verhalen vaker hun boosheid laten horen. Saamhorigheid, in alle opstandigheid samen Gods weg zoeken was het thema deze middag.

Het samenzijn werd afgesloten door het samen eten van een fantastische maaltijd met soep en broodjes. Daar gingen de verhalen los tussen de land- en tuinbouwers uit de omgeving over de oogstverwachtingen, de lastige tijd van droogte, de oplossingen die gevonden zijn. Vaak in een samenwerking met elkaar.

Dank je wel Rien, André voor de interessante verhalen over het fruit, dames van de bloemen: zo mooi en zo divers, het was weer top! En Marco en Sheila - wat was het allemaal lekker en goed verzorgd.

 

Memoriam Piet Wagenaar

Al langer werd de gezondheid van Piet Wagenaar kwetsbaarder. Maar samen met zijn vrouw Marie kon hij genieten van hun ritjes op de scootmobiel, iedereen die langs kwam en Boomer hun hond.

Met ontzettend veel plezier werkte Piet in zijn jonge jaren in de verkoop van tractoren bij Weststrate. Tot een hartaanval hem dwong om zijn werk neer te leggen en Piet thuis kwam te zitten. Hij moest opnieuw zijn dagen vullen en genoot samen met zijn Marie van alle dieren in en om het huis. Van het kleine wilde konijntje wat tam opgevoed werd, tot en met de paarden, koeien, schapen, kippen en honden.  Met de paarden voor de huifkar maakten zij graag tochten met groepen en ook als gezin trokken zij er graag op uit. Piet was zeer actief bij de dorpsraad en bleef tot het laatste jaar de begraafplaats in de gaten houden of alles er wel een beetje fatsoenlijk uitzag.

Piet was altijd belangstellend naar de mensen om hem heen en maakte graag een praatje met iedereen.

Tot een paar jaar geleden was Piet een zeer trouwe kerkganger. Hij vond het verschrikkelijk dat dit de laatste jaren niet meer lukte. We missen in hem een betrokken gemeentelid.

We wensen Marie Wagenaar en hun kinderen, Henny en Ardie, Peter en Phung, Nelleke en Peter, Marco en Sheila veel sterkte en Gods nabijheid nu zij zonder Piet verder moeten.     


Pastoraat:

Mw den Beste-Blok uit de Vanderbijlparkstraat is na haar val noodgedwongen verhuisd naar Ter Weel, Joannaplantsoen 1 in Goes. (Intern is het woning Abbekindershof kamer 212.

Bij Michel en Ingrid Rog-Kesting uit de Doelstraat zijn het spannende tijden. Michel wacht op uitslagen na behandelingen in de afgelopen maanden. Ingrid heeft een nieuwe rechterschouder gekregen en zal nu met intensieve therapie moeten herstellen.

En via deze plek ook mevrouw Wagenaar veel sterkte nu zij en hun kinderen alleen verder moeten na het overlijden van Piet Wagenaar.

Sterkte en Gods nabijheid wensen we u en jullie toe.

terug
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.