PKN
Hervormde Kerk
 
de kerkwijzer nummer 7 2023 de kerkwijzer nummer 7 2023

 

 

 

 

 

Kerkdiensten Oudelande

  • Zondag  2 juli,10.00 uur, mevrouw E. Reijnhoudt
  • Zondag 9 juli, kerk dicht federatie openluchtdienst Hoeve van der Meulen, ds. Buller
  • Zondag 16 juli, kerk dicht. kerken in Driewegen
  • Zondag 23 juli, kerk dicht kerken in Driewegen
  • Zondag 30 juli,10.00 uur, mevrouw A. Datema, extra collecte kerkrentmeesters
  • Zondag 6 augustus, mevrouw N.  Roggeband

Verjaardagen:

Alle jarigen in de maand juli een fijne dag toegewenst en van harte gefeliciteerd, namens ons allen!

Collectes in de maand mei

  • Federatie dienst: wensambulance € 196,40
  • Diaconie  € 60,70
  • Kerkrentmeesters € 119,25
Hartelijk dank voor uw gaven!

 

Pastoraat:

Mevrouw Marie Wagenaar heeft een nieuwe heup. De oude was versleten en we hopen dat ze snel weer opknapt en beter en zonder pijn kan lopen.

 

In memoriam Bets Bruijnzeel: in liefdevolle herinnering

Dankbaar voor haar liefde, zorgzaamheid en warmte, is mijn lieve vrouw, onze wilskrachtige mama, schoonmoeder en oma rustig overleden.

10 augustus 1939 - 19 mei 2023

Jarenlang heeft Bets met plezier in Oudelande gewoond op Hoeve Dijkzicht aan de Oudelandsepolderdijk samen met Piet en de kinderen. Ze was een regelmatige kerkgangster in de kerk van Oudelande. Daarbij zong ze maar al te graag mee met het plaatselijke koor. Wekelijks oefenen en zo af en toe een optreden in de eigen kerk of elders. Ook na de verhuizing naar Kloetinge, bleef Bets trouw aan de kerk en het koor in Oudelande.

We hebben op een mooie intieme manier afscheid kunnen nemen van onze lieve Bets. Een afscheid waarbij Mathilde Meulensteen erg fijn heeft geholpen en de dienst voor ons heeft geleid. Hiermee is een laatste dierbare herinnering toegevoegd aan de zovelen die we koesteren.

Dank voor de vriendschap die jullie Bets hebben gegeven tijdens alle kerkjaren. Ook uw medeleven dat we hebben ontvangen, heeft ons goed gedaan.

Familie Bruijnzeel

 

Vandaag is de dag,
hij komt maar één keer,
morgen dan is het
vandaag al niet meer.

Niet zeuren, geniet
van het leven, het mag,
maar doe het vandaag,
want vandaag is de dag.

-Toon Hermans-


Zomer 2

 

Wat is het warm hè, zo de eerste weken van juni. De PZC kopt dat er al een record gebroken is: al meer dan een maand geen druppel  gevallen….. De laatste druppels regen vielen op 13 mei.

In de krant staat ook ”er hangt verandering in de lucht”. Het beste is maar om je er aan over te geven en om mee bewegen met wat zich aandient: zon, droogte, hitte. Of regen, onweersbuien en storm. Vertrouwen op dat het goed komt. Dat er weer regen komt en daarna weer zonneschijn. Dat Hij daar regie op heeft.

De rest van de zomer ligt nog voor u: weken van geen school, geen werk - of juist veel werk op het land. Lange, lichte dagen met een open agenda: gaat u misschien ver weg op vakantie of juist dichterbij wat tochtjes maken in ons eigen land? Of blijft u lekker thuis in het Oudelandse?

Ik was begin juni op zo’n tochtje dicht bij huis, op een tentoonstelling in de Heilige Driehoek in Brabant: in Oosterhout liggen 3 kloosters dicht bij elkaar en iedere 2 jaar wordt er een tentoonstelling gehouden rond een thema uit Geloof Hoop en Liefde. Dit jaar was Geloof het thema. Op de terreinen van de kloosters en in de kloostergebouwen zelf hebben kunstenaars hun invulling over hoe zij geloof zien of ervaren uitgebeeld. En dat alles geplaatst in de omgeving van de kloosters.

De oorspronkelijke betekenis van het begrip ‘geloof’ is: vertrouwen en overtuiging. De letterlijke vertaling van het Griekse zelfstandige naamwoord voor geloof (pistis) is ‘trouw, vertrouwen’ . Als werkwoord is het dan op te vatten als: “ik ben trouw, ik vertrouw”. Of nog verder uitgewerkt: “ik vertrouw op …ik verbind mijn bestaan … ik ben trouw aan”. Het geeft te denken: hoe vul ik ‘geloof’ zelf in? wat betekent geloof voor mij? En hoe is dat voor u?

Ik vind het een prachtig thema voor deze tijd van onrust, oorlog, verschillende waarheden en meningen, klimaatproblemen. Juist nú is de behoefte aan vertrouwen en overtuigen groot.  En bij zo’n bezoek aan de heilige Driehoek wordt geloof in het religieuze en wereldlijke zin zo mooi gecombineerd. Je staat stil wat geloof voor jou betekent en ziet en leest hoe de kunstenaars dat beleven.

Geloof in religieuze zin help ons om zin te geven aan ons leven en om te gaan met het onvermijdelijke einde daarvan. Geloof gaat ook over beroering, geraakt worden door een dieper besef van dat er meer is dan jijzelf. Of geloof gaat gewoonweg over verrukking. En kunst kan daarbij een rol spelen: je ziet of hoort iets en je wordt geraakt. Soms rollen de tranen over de wangen zo mooi vind je iets. Of je wordt aan iets herinnerd, oude pijn, verdriet.

Kunst kijken verruimt je blik en je hart kan zich te openen - jij kunt dan opener en meer onbevangen naar de wereld kijken. Dat heeft het in ieder geval voor mij gedaan.

Ik zou zeggen: ga eens kijken! de tentoonstelling duurt nog tot 16 juli!

 

Geloof

Als wij onze handen vouwen
open god Zijn handen.

Als wij opzien naar omhoog
kijkt God liefdevol neer.

Als wij verdwalen op de weg
zoekt God ons weer op.

Als wij Hem gelopen
schenkt Hij ons genade.

Leo Heuvelmans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.