PKN
Hervormde Kerk
 
de kerkwijzer nummer 5, 2023 de kerkwijzer nummer 5, 2023

 

Kerkdiensten:

  • 7 mei: Mathilde Meulensteen, koffie
  • 14 mei: ds. K van der Jagt
  • 18 mei  Hemelvaart
  • 21 mei ds.Van der Linden, jaarvergadering
  • 28 mei Pinksteren federatiedienst Oudelande, ds. J. Buller, Extra collecte kerkrentmeesters, Koffie na de dienst


Verjaardagen:
Alle jarigen in de maand mei: een fijne dag en van harte gefeliciteerd, namens ons allen!

Verjaardagsbusje

  • 1e kwartaal € 142,30

Alle gevers hartelijk dank!


Tussen Pasen en Pinksteren

Wat hebben we een mooie Pasen samen gevierd in de kerk! Eerst het kruis voor de kerk versieren met allerlei bloemen met koffie en lekkers erbij . En daarna het paasfeest vieren in de kerk met ds. Schellevis.
Ondertussen gaat na de Pasen het gewone leven weer voort. Ieder doet zijn ding weer…. gaat naar zijn werk, zorgt voor de kinderen. Of men is druk in de boomgaarden in hoop en afwachting van een mooi en rijk vrucht jaar. De bloesem bloeit en de bijen bevruchten. We zijn in afwachting wat er komen gaat dit jaar!

Ook in de Christelijke kerk is het een periode van afwachting. Er komen weer nieuwe feestdagen aan. Na de diepe rouw om het sterven van Christus is er het sprankje hoop van zijn opstanding. Het geloven of niet geloven als Jezus zich meer en vaker manifesteert: dan neemt de hoop en het geloof weer toe. Gelukkig, Hij is er nog! En dan komt de Hemelvaart: 40 dagen na zijn opstanding verdwijnt Hij weer en ‘vaart’ Hij ten hemel zoals dat in de Bijbels staat. Hij laat Zijn aardse bestaan achter zich en keert naar de hemel, de bovennatuurlijke wereld van God. (Als u nauwkeurig de Bijbeltekst in Handelingen leest, ‘vliegt’ Jezus trouwens niet omhoog, maar verdwijnt Hij in een neergedaalde wolk uit het zicht).

Het betreft hier trouwens niet gewoon een ‘verdwijning’ of een ‘verhuizing’. Christenen zien het vaak als Zijn definitieve ‘troonsbestijging’: Jezus ging naar de bovennatuurlijke wereld en regeert vanaf daar de aarde. Hij stuurt - anders gezegd - sindsdien op een liefdevolle en zachtaardige manier de het leven op arde bij. Daarom is Hemelvaartsdag voor sommige gelovigen (vooral oosters-orthodoxe) zelfs de belangrijkste feestdag: hier is alles ‘af’. Vanaf nu kunnen we Jezus echt ‘koning’ noemen. Hij kwam hier om hemel en aarde aan elkaar te verbinden en nu is het verhaal rond.

Nog even samenvattend: al die Christelijke feesten achter elkaar (van Kerst tot Pinksteren), wat is eigenlijk de samenhang? Als je het Christendom niet zo goed kent, ziet het er inderdaad wat willekeurig uit. Als u wat langer meedraait, gaat u vaak wel de schoonheid en het bijzondere ervan zien. Een manier om over de samenhang te na denken is de vraag: waarom is Jezus eigenlijk gekomen? Christenen geloven dat Hij God en mens aan elkaar verbond: hemel en aarde ‘vermengde’ Hij. Met Kerst neemt Hij dan als het ware de hemel mee naar de aarde. Met Goede Vrijdag brengt Hij het zelfs op het dieptepunt: de dood. Met Pasen verbindt Hij de twee aan elkaar: Zijn opgestane lichaam is een soort ‘mengvorm’ van hemel en aarde. Met Pinksteren sluit Hij met Zijn Geest alle mensen op die kracht aan. En tien dagen voor het Pinksterfeest – met Hemelvaart dus – neemt Hij de aarde weer mee terug naar de hemel: Hij is daar nu met een menselijk lichaam.

Bijzonder hè? Zo is het gewone leven vervlochten met de diepere betekenis van de Christelijke vieringen en hoogtepunten. Het leven krijgt daardoor voor mij meer diepte en betekenis. Meer om over na te denken. Hoe is dat voor u?

 

Angelique van der Schraaf

 

Hemelvaart

Aan mijn ogen
onttrokken
Aan mijn oren
voorbij
Vangt mijn oog
de liefde
van Uw Aanwezigheid.
Hoort mijn oor
woorden van leven
Adem ik
Uw schepping in.

Aukje Wijma

 

Een mooie Paas..........

Op woensdag voor de Pasen hebben we in het dorp Oudelande weer het Paaskruis opgericht. Het was weer bijzonder om dit te doen: verbinding geven met de kerk, het dorp en je zelf. En wij vonden het al mooi om te doen.

Rondom het kruis legden we het kippengaas met als basis groene hedera; al mijmerend wat er zowel gebeuren moest om het kruis met Pasen voor het dorp ook levend te maken. Donderdag werd om het kruis de bloeiende sleedoorn en pruimen-perenbloesem opgezet - het werd een witte donderdag. Toen - na Goede vrijdag en Stille zaterdag - werd het uiteindelijk Paaszondag.‘s-Morgens al op tijd koffie /thee en een frisje klaar gezet en om half tien kwamen de eerste mensen al met hun bloemen, vaak al geplukt uit hun eigen prille tuin: tulpen, narcissen (of ook wel Zeeuwse lelie’s genoemd) en verdere mooie rose bloesemsoorten. Het werd een gezellig samenzijn als voor bereiding op de paasdienst.

Dominee Janos Schellevis en zijn vrouw waren erbij er verzorgden de paas-eredienst. De dienst was mooi: er waren mooie paasgroeten in het Zeeuws, Spaans, Russisch, Frans, Duits, ,Oekraïens, Engels en Nederlands. Onze nieuwe Paaskaars werd weer binnen gebracht en ontstoken en er werd mooi gezongen uit het nieuwe liedboek , het was een mooie gezegende dienst.

                                                             DE HEER IS WAARLIJK OPGESTAAN

Chris, Kees en Heleen

 

Jaarvergadering 21 mei:

Op 21 mei zullen we na de eredienst weer een jaarvergadering houden. Naast de goedkeuring van de jaarrekeningen is het belangrijkst punt de toekomst van de kerk in Oudelande. Op welke manier gaan we de vacature die Mathilde Meulensteen achter laat opvullen? Welke idee en mogelijkheden zijn er ? We vinden het fijn als u mee wil denken! Er is ook voldoende tijd om zelf met agendapunten te komen om samen te praten over zaken die voor u belangrijk zijn.

terug
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.