PKN
Hervormde Kerk
 
de kerkwijzer nummer 5 de kerkwijzer nummer 5

Kerkdiensten Oudelande

  • Zondag 11 april Aan vang 10.00 uur, Mevr. N. Roggeband
  • Zondag 18 april Aanvang 10.00 uur, ds. L. de Kam
  • Zondag 25 april Aanvang 10.00 uur, Mevr. N. Roggeband. Extra collecte kerkrentmeesters
  • Zondag 2 mei Aanvang 10.00 uur, ds. K. van der Jagt

 

Jarigen in de maand april:

  • 7 april Mevr. J.M. Korstanje- van Dalen,
  • 13 april Mevr. E.P.A. den Herder-Harthoorn
  • 30 april Mevr.M.J. de Reijger-Hoffius

Allen een fijne verjaardag toegewenst!

 Gedachten bij het schrijven voor de kerkwijzer....

Bij het schrijven van een stukje voor kerkwijzer is het altijd leuk om te kijken welke bijzondere dagen er in deze periode zijn. Ik had nog nooit gehoord van de internationale dag tegen lawaai, en 18 april is het wereld erfgoed dag en op de dag van de aarde (22 april) wordt er aandacht gegeven aan de waarde van de aarde, de schoonheid en het genieten daarvan. Allemaal dagen die mooi en belangrijk zijn, net zoals koningsdag en van een heel andere orde: 13 april het begin van de Ramadan.

Ook 4 en 5 mei staan vermeld bij de bijzondere dagen. Het verschil met bovenstaande dagen is dat volgens mij niemand hoeft te puzzelen wat voor bijzonders er op deze dagen is. Ze zijn zo verweven met onze geschiedenis, zo verankert in ons denken en ervaren.  Mijn meest indrukwekkende herinnering aan 4 mei is die keer dat we de dag ná 4 mei op de Waalsdorpervlakte in Den Haag naar het monument liepen. Onderweg zagen we al het zand omgewoeld door vele voeten, een gevallen bloem, bloemblaadjes. En voor we de bocht omgingen en bij het monument zouden komen konden we de bloemenzee die bij het monument lag al ruiken. Het rook heerlijk!

In de stilte van dat moment, met een stralende zon, staand op die bekende plek met zo ontzettend veel bloemen. Dat moment heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. In de stralende zon leek alle oorlogsellende zo ver weg en tegelijk werd het herdenken zo indrukwekkend zichtbaar in al die bloemen, van dure stukken tot een paar bloemen uit eigen tuin. Dit jaar kan er veel niet door alle maatregelen en zullen er niet zoveel mensen samenkomen bij al die monumenten. Ik wens u toe dat in wat wel kan, dat er iets moois ontstaan zal. In die ene mooie herinnering, of in het delen van pijn en verdriet. Het kan! Het mag! Ook al is dat delen vaak maar ingewikkeld. Juist in het delen van dat ene stukje verhaal wat nog nooit verteld is, in het noemen van namen, kan door het verdriet heen ook iets moois ontstaan. Ik wens u de vrijmoedigheid toe om te delen én de vrijmoedigheid om aan die ander (jong en oud) eens te vragen naar zijn / haar verhalen.

In het liedboek staat een lied wat de bevrijding van toen verbindt met bevrijding in ons zelf. lied 709 is door Ad den Besten gemaakt naar aanleiding van de preek die K.H. Miskotte hield op woensdag 9 mei 1945 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het lied is opgebouwd / gevormd met stukken melodie uit andere bekende liederen en is een hele preek in zichzelf. Al zingend neemt het ons mee vanuit bevrijding door verkilling heen naar een nieuw besef van vrijheid. Een lied om stil bij te worden.

 

Nooit lichter ving de lente aan
dan toen uw hand ons volk bevrijdde.
Hoe hebben w’in dat schoon getijde
verheugd maar huiverend verstaan:
Gods vijanden vergaan.

De winter leek voorgoed voorbij
en voor ons lag de volle zomer;
de macht was eindlijk aan de dromer,
de nieuwe mens, zo droomden wij,
verbrak de slavernij.

Maar winters werd het in dit land;
't is kil rondom en in ons midden,
in onze mond verstart het bidden,
doodskou gaat uit van onze hand
naar mens en dier en plant.

O God, wat zijn wij dwaas geweest,
dat w’aan de vrijheid zo gewenden,
dat wij de vijand niet herkenden,
in opstand tegen U, het meest
in eigen hart en geest.

Vergeef het ons, raak ons weer aan
met levensadem, lente-tijding,
en doe met krachten ter bevrijding
ons hier in Christus’ vrijheid staan.
God, laat ons niet vergaan.

Pastoraat:
edereen kijkt uit naar een warme lente om elkaar buiten weer in alle vrijheid (op afstand) te kunnen ontmoeten. Vanaf deze plek wens ik iedereen sterkte voor wie de dagen van 4 en 5 mei zoveel emoties / zoveel gemis en zoveel verhalen oproepen.

Groet, Mathilde Meulensteen

 

Uit de kerkenraad:

Op 2 maart zijn we als kerkenraad weer fysiek bij elkaar geweest in de kerkzaal, omdat het via de mail zo lastig is om besluiten te nemen. En de behoefte bestond om elkaar te ontmoeten en in de ogen te kunnen kijken in gesprek over kerkelijke zaken. De kerkenraad heeft besloten om op 14 maart de erediensten te hervatten met anderhalve meter afstand, mondkapjes bij binnenkomst en voorlopig ook niet zingen. En vooruitkijkend, besluiten we dat we in 2022 de kerk open zullen stellen als expositieruimte voor Kunstspeuren in de Zak.In 2022 willen we in en rondom de kerk een rommelmarkt organiseren, om zo extra inkomsten te krijgen om het kerkgebouw te kunnen onderhouden. Dus; spaart u alstublieft alvast wat spullen op. Die kunnen we alvast bij u komen ophalen (Kees Steketee / Heleen van der Brugge).

Op 23 Maart hebben we als kerkenraad vergaderd in de kerkzaal over het Beleidsplan en Werkplan van de kerk 2021-2026. Juist de Coronatijd is een moment waarop je je als kerk kunt bezinnen hoe je verder wilt gaan.  Wat ga je als kerk doen me een afnemend aantal kerkgangers? We hebben tijdens deze vergadering onze missie vastgelegd als: “Wij willen een inspirerende gemeente zijn. En daar op een open en stimulerende wijze aan werken.  Waarbij het kernpunt is dat we betrokken zijn op anderen zoals Jezus Christus ons dat voorleefde”.We zijn ook nog druk in gesprek over andere activiteiten naast de erediensten op zondag. Hoe kan de kerk in ons dorp een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen uit Oudelande? Er zijn al twee werkgroepen ingesteld: één die zich buitgt over de invulling van de liturgie tijdens de eredienst en de tweede over het meer betrekken van gemeenteleden bij de kerk door het gesprek aan te gaan. Als u mee wilt denken of doen, u bent van harte welkom! We houden u op de hoogte en als ideeën meer uitgewerkt zijn hoort u van ons, en nemen we u graag mee in ons denken.

 

Uw kracht

Heer, ik wil U vragen:
als U mij voorbij ziet gaan
deze dag of morgen
raakt U mij dan even aan.

U hoeft niets te zeggen
want alleen dat stil gebaar
zal in mij bewerken
dat ik weer Uw kracht ervaar.

 

Frits Deubel

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.