PKN
Hervormde Kerk
 
kerstpreek bij kerstfeest 2020 in Oudelande kerstpreek bij kerstfeest 2020 in Oudelande

Wat betekent kerst voor u? Hoe gaat u kerst vieren?

In de afgelopen weken vroeg ik verschillende mensen wat kerst voor hen betekent en welke mooie herinneringen en gewoonten zij hebben rondom deze feestdagen. En er kwamen mooie verhalen van het afsteken van sterretjes bij de kerstboom en in katholieke huize bij de kerststal. En die ene pan, die moeder ieder jaar gebruikte voor het kerstdiner. Die pan wordt nu nog steeds gebruikt met alle herinneringen die dáár bij horen.

Verhalen van het kerstbrood dat na de nachtdienst werd aangesneden aan een feestelijk gedekte tafel. En diensten ’s ochtends, met het hele gezin naar de kerk, de ontroering om kleine kinderen die kerstliederen zongen of het kerstverhaal speelde.

Ook hoorde ik van gekleurde kerstlichtjes voor in de boom die gehuurd werden voor de kerstperiode. De verwondering van al die mooie kleuren die in die tijd niet gewoon waren.

En de mobiele met engeltjes die rond gingen draaien en vrolijk tingelden als je de kaarsjes aanstak. Nog ieder jaar draaien ze rond, net zoals de kerstslinger met kleine kralen die in de boom hangt. Een leven lang is deze slinger over de hele wereld meegereisd en verbinden de kralen alle herinneringen van al die jaren aan elkaar.   Ook de kerststal van playmobil, het gezamenlijk ontbijt, het gourmetten, het lekkere eten, alle familie bij elkaar inclusief lange tafels mooi gedekt en stressende moeders. Een verhaal wat door velen gedeeld wordt is de herinnering aan het kerstfeest op de zondagsschool. Met warme chocolademelk, sinaasappel en een boekje van W.G. van der Hulst als cadeau.

Dit zijn allemaal mooie verhalen van plezier. Maar kerst is geen romantiek, in de bijbel al niet, want bevallen in een stal is niet bepaald een pretje….Ook in het hier en nu is kerst lang niet altijd vol mooie verhalen. Er zijn ook verhalen van verdriet, het gemis aan een dierbare, familieruzies,  hooggespannen verwachtingen die niet uitkwamen of het op je tenen lopen omwille van de lieve vrede.

Dit jaar voegen we nieuwe herinneringen toe aan al deze kerstverhalen. En wordt dit het jaar misschien wel het jaar van ‘weet je nog…. toen was de kerk dicht, zelfs met kerst! Toen konden we niet bij elkaar komen door corona….’. Toen was er ook voor ons geen plaats in de (kerk als-) herberg door alle coronaregels.

Náást alles wat niet kan en wat we missen… Wat worden uw mooie herinneringen? aan deze dagen?

De Profeet Jesaja zingt het uit: ‘Een kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven’. Met dit kind is het licht geboren, sterker dan alle duisternis. Dit licht komt via alle kerststerren, kerstlampjes en kaarsen in onze huizen, alsof het licht van de engelen ook ons verlicht.

Aan de ene kant gebeurt het verhaal van de geboorte van Gods zoon in het verborgene. Zoals nog altijd veel kinderen geboren worden op de vlucht, ver van huis, zonder comfort, zonder opa en oma / vrienden of professionals in de buurt om te helpen. Zo wordt volgens het evangelie deze nacht dit kind geboren in een stal omdat er geen plaats was in de herberg. Omdat hun plaats niet was in de herberg zoals deze tekst ook vertaald kan worden (R. Zuurmond, Geen plaats in de Herberg, 1981). Dit is de aardse kant van dit geboorteverhaal in een stal, weg van de mensen in alle eenzaamheid.

Tegelijkertijd wordt vanuit de hemel een groot en helder licht geworpen op wat er in gebeurt in het verborgene. Gods boodschapper komt bij de herders in het veld. Het verhaal van God met mensen wordt hier in een groot licht gezet. Dit is de andere kant: het is geen verhaal wat in het verborgene blijft.

Dat is het mooie dit jaar, in deze corona tijd, er wordt op zo ontzettend veel manieren gezocht hoe we het verhaal van de geboorte van Jezus Christus kunnen delen met elkaar. Had u ooit gedacht dat kerken zelf kerstfilmpjes zouden maken? of grootste kerstwandelingen met podcast erbij? En dat er vanuit de gezamenlijke geloofsgemeenschappen in Zeeland iedere zondag een uitzending zou zijn bij omroep Zeeland op tv? Er gebeurt zo ontzettend veel verrassends. Totaal anders, nieuw. Als u even zoekt bij https://www.gelovenindedelta.nl/ of bij https://protestantsekerk.nl/verdieping/de-meest-verrassende-kerkelijke-kerstfilms/Al zoekend is er zo ontzettend veel moois te vinden.

Dit jaar vieren we kerst niet in de kerk, maar buiten en maken het verhaal zo zichtbaar voor de mensen om ons heen. Zoals in Oudelande waar rondom de kerk ramen en panelen het kerstverhaal laten zien. De kerstpreek staat p de website, zodat u toch het saen kerstfeestvieren in Oudelande kunt ervaren.

Na corona zal het nooit meer hetzelfde zijn. Ik hoop dat het ook in de kerk nooit meer hetzelfde zal zijn en dat wij de verbinding tussen kerk en buitenwereld, tussen kerk en dorp blijven zoeken in plaats van ons terug te trekken in de kerk.

Het verhaal van de geboorte van Jezus wordt ook nu in een groot licht gezet, op nieuwe manieren. Ook nu wordt het wonder van zijn leven gedeeld. En ja, het is anders! We zijn de laatste tijd wel gewend dat alles iedere keer anders gaat, dus ook het vieren van dit feest.

Hoe mag dit wonder van de geboorte van Gods Zoon hier en nu dichtbij komen? In uw huiskamer…. Hoe mag het dichtbij komen ondanks alle afstand, ondanks het gemis van al het vertrouwde / van alle gewoonten van al die andere jaren? Hoe mag het dichtbij komen nu het niet de kaarsen voor de ramen van de kerk zijn, nu het niet de beierende klokken zijn die ons roepen om feest te vieren?

Ik hoorde het in de afgelopen week: “Kerst zonder kerkdienst, zonder het samen zingen van alle kerstliederen is niet echt kerst, kan nooit echt kerst worden”. Maar dan, dan laten we het dus van de plek (de kerk) afhangen of het echt kerst wordt? Dan hebben de mensen die een kerstboom gezet hebben boven op het 11 meter hoge kunstwerk bij de Sluiskiltunnel het misschien wel beter begrepen! Iedere keer kwamen zij door de tunnel op weg naar hun werk en keken zij uit naar het licht wat aan het eind van de tunnel zichtbaar werd. Met deze kerstboom bovenop dat enorm hoge kunstwerk delen zij op een verrassende manier een lach, verwondering, plezier en brengen met hun actie een beetje licht en plezier. Met als boodschap: ‘aan het eind van de tunnel is er licht’.

Kerst vieren we dit jaar noodgedwongen anders, maar het licht, het wonder van ‘Gods Zoon opnieuw geboren’ klinkt ook nu. Het is Gods Zoon die ons roept, in deze stilte, om ons te verwonderen. Te verwonderen over dit kind, deze moeder, de herders en Gods engelen die de stilte doorbreken. De engelen zingen hun loflied en blijven Gods lof zingen, iedere keer opnieuw. In oude bekende woorden of gewoon als engelen onder ons.

Want engelen hebben vaak geen vleugels, maar handen die zij uit de mouwen steken. De meeste engelen hebben geen goud krullend haar zoals op mooie schilderijen maar gewoon netjes geknipt haar of een coup corona. De meeste engelen zingen zelden in Excelsis Deo, maar gebruiken hun stem om een ander te vragen hoe het gaat.

Kerst op anderhalve meter afstand en misschien wel alleen of samen aan het kerstdiner, is zoeken naar de verwondering, je laten raken door het wonder van Gods Zoon opnieuw geboren, als een kind geboren, als zoon ons nabij verbonden met ons in Gods Heilige Geest

Kerst 2020, wat worden uw mooie herinneringen? Hoe viert u dit grote feest?


Ik wens u een gezegende kerst toe!

Mathilde Meulensteen

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.