PKN
Hervormde Kerk
 
kerkwijzer nummer 7 kerkwijzer nummer 7

Kerkdiensten Oudelande

 • Zondag 6 juni Aanvang 10.00 uur, ds. K. van der Jagt
 • Zondag 13 juni Aanvang 10.00uur, mevr. M. Meulensteen
 • Zondag 20 juni Federatie dienst Nisse, Aanvang 10.00 uur
 • Zondag 27 juni Aanvang 10.00 uur, Mevr. M. Meulensteen extra collecte kerkrentmeesters

Jarigen in de maand juni:

 • 2 juni Dhr.K.Visser,Lindestraat
 • 10 juni Dhr. M. den Herder, Burg. van Lierestraat
 • 24 juni Mevr. J.J. Matthijsse-Kramer, Slagtweistraat
Allen een fijne verjaardag toegewenst!

Huwelijksjubileum

 • Op 28 juni zijn. Dhr. M.K. van tVeer en Mevr.M.M.M. Koeman 65 jaar getrouwd.

Namens ons allen van harte gefeliciteerd!

 

Collecten in de maand april

 • Diaconie    € 62,90
 • Kerkrentmeesters   € 224,05
 • Giften € 100

 

Ik schrijf dit stukje in het Pinksterweekend. Buiten stormt het. Het doet me denken aan een Pinksterlied van André Troost. Lied 700: ‘ALs de wind die waait met vlagen, zo verrassend waait de Geest, soms een storm, met donderslagen, soms een stem: Wees niet bevreesd!

Soms een vlam, een vonk van boven…. ‘ En zo gaat het lied nog even verder met alle beelden die met Pinksteren te maken hebben. Allemaal omschrijvingen van Gods Geest die over de wereld gaat. Het lied eindigt met de woorden: ‘Soms, soms lijkt geen wind te aaien, alles tevergeefs geweest totdat weer in lichterlaaie vonkt en vlamt: het vuur, de Geest!’

Zo veel verschillende manieren waarop de Heilige Geest zichtbaar wordt, in vlammend vuur, tot een aarzelend vuurtje wat net aan blijft branden.  Maar even porren in het vuur, voeding erbij en het vlamt weer op! Dat is wat ik ons allemaal toe wens, dat we het Pinkstervuur en de Pinksterstorm bij elkaar durven aan te wakkeren en tegelijkertijd ons eigen vuur zichtbaar durven maken. In de kerkenraad brandt ook een vrolijk vuurtje van verwachting in het onderzoeken naar manieren van vieren en ontmoeten.

In de komende periode hoop ik weer iets meer te gaan bezoeken. Ik zal altijd bellen om te vragen of het uitkomt, of dat u het, ivm corona liever niet heeft. En als het zonnetje een beetje meewerkt kunnen we elkaar weer buiten ontmoeten.


Pastoraat

Henny Storm, onze organist, moest tot haar verdriet een aantal diensten afzeggen ivm een ontsteking in haar schouder. En dan merk je de grote impact als het orgel niet klinkt. De cd muziek was mooi, maar we hopen dat je er snel weer bent Henny. Beterschap!

Er kwam geen mooi bericht van Ellie van Belzen. Tegen de tijd dat u dit leest zijn de bestralingen begonnen. Ze heeft goede moed op een goede afloop. Ellie heel veel sterkte!

Ook kwam er het bericht van twee overlijdens op het dorp. Op 3 mei is overleden Mw. Minderhoud van de Zweemersdam. Ook vanaf deze plek veel sterkte voor Gert-Jan,  Monique Minderhoud en hun kinderen nu zij hun moeder, schoonmoeder en oma missen.

En het dorp werd opgeschrikt door het overlijden van een jonge dorpsgenoot. Volkomen onverwachts en ongedacht. Sterkte voor iedereen bij wie dit bericht zo hard aankwam. En laat het weten als u/jij erover door wil praten.

Mathilde Meulensteen

 

Zegeningen tellen en de uitdaging aangaan.

Pinksteren hebben we samen gevierd, het hoogtepunt van het kerkelijk jaar,  Het  ‘oud en nieuw’ van het kerkelijk jaar. De Heilige Geest is over ons uitgestort en tot Advent is het wat betreft de kerkelijke hoogtijdagen een rustige tijd. Geen grootse feesten meer. Dat biedt ons de tijd om na te denken over hóe wij kerk willen zijn in ons dorp, met ongeveer 700 inwoners en 109 leden van de kerk.

En als we dan tellen hoeveel mensen naar de kerk komen, dan is dat aan de ene kant mooi: ⅕ van de de leden komt naar de kerk en daar zijn we blij mee. En tegelijk zijn dit dan 20 kerkgangers en dat is toch ook een kleine groep.

Als kerkenraad kiezen we voor deze tijd te gebruiken voor bezinning om samen de dialoog aan te gaan over wie wij als gemeente willen zijn én voor wie. Wat onze gemeente ten diepste is én wie wij als gemeente willen zijn hier op het dorp.

Het is ook de tijd om onze zegeningen te tellen. In het moeilijke achterliggende jaar, waarin de kerk dicht was en we als gemeente andere dingen deden om contact met gemeenteleden en dorpsbewoners te houden en elkaar te dragen.

En nu de kerk weer open is: iedere zondag is er een voorganger, wordt er uit de bijbel gelezen, bidden we samen, is er muziek en een kleine gemeente die samen viert. Vaste bezoekers en soms ook nieuwe gezichten.

Dat samen vieren in onze kerk, met hoeveel of hoe weinig mensen dat ook is, dat maakt ons tot een levende gemeente van Christus. De viering voedt ons als gemeente door de Heilige Geest zijn werk te laten doen, door genade, door samen de dankzegging uit te spreken: we worden geraakt in ons hart, onze ziel wordt gevoed omdat we in de viering niet alleen het Woord horen, maar dit ook in de context van de samenleving - breed als de wereld, kleiner als ons dorp - plaatsen. Het werkgebied van God.

Dat inspireert ons telkens weer om het werk in het dorp, de wereld, te gaan doen. Leven vanuit wat Jezus ons voorleefde.  En dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn, maar ook het kleine gebaar naar de ander is belangrijk. Je ziet de ander in wat hem/haar bezig houdt en je viert dat samen mee. Je troost. Lacht samen, huilt samen, bidt. Aandacht voor de ander, luisterend, mededogen  - dat is de Heilige Geest die ons verbindt.

Als kerkenraad tellen we onze zegeningen en blijven wij iedere keer de uitdaging aangaan. In de kerkenraadsvergaderingen zijn we bezig om ons beleid voor de komende jaren te formuleren. Dit kost even tijd. Maar met een beetje geluk is er straks weer meer ruimte om elkaar te ontmoeten en samen het beleid voor de komende jaren te bespreken!

 

Ik zie jou

Geraakt door genade
zie ik jou als kind van God.
Met je zorgen, tranen en
verlatenheid.

Ik wil naar je luisteren
troosten,
omhullen, bij je zijn.
Ik ben er voor jou...

Ik zie jou als
een medereiziger
op weg naar het licht
vredige rust.

Laat mij jou aanraken
met Zijn eeuwig licht
en dan kunnen we
samen op reizen.

Vanuit Zijn genade

AS

 

 

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.