PKN
Hervormde Kerk
 
kerkwijzer nr. 8 kerkwijzer nr. 8
Kerkdiensten Oudelande.


Zondag 19 aug. Aanvang 10.00 uur

Mevr. M. Meulensteen

Zondag 26 aug. Aanvang 10.00 uur

Mevr. E. Reijnhoudt-Kaland

extra collecte kerkrentmeesters

Zondag 2 september. Aanvang 10.00 uur

ds. A. Datema

Zondag 9 september. Aanvang 10.00 uur

ds. B. van Ginhoven

Zondag 16 september. Aanvang 10.00 uur

Mevr. M. Meulensteen

Zondag 23 september. Aanvang 10.00 uur

Dhr H. ten Klooster


Jarigen in de maand september: Dhr. G. Korstanje, Wildemanshoekseweg

Van harte beterschap en een fijne verjaardag.

Collectes in de maand juli

Openluchtdienst Zeeland voor Pakistan  € 269,25
Kerkrentmeesters                                    € 104
Diaconie                                                   € 60
Verjaardagsbusje 2e kwartaal                  € 99

De zomer 

We zitten midden in de warmste zomer, waar je als kind alleen maar van kan dromen! Weer een dag met zon als je je gordijnen open slaat. Lekker zwemmen en zonnen, heerlijk genieten van het mooie weer dat maar niet ophoudt! 
Maar: is het genieten voor iedereen? De langdurige warmte en droogte stelt ons ook voor grote problemen: voor de boeren is het niet zo fijn als de gewassen verdorren, oogsten  geminimaliseerd worden en er in de hitte gewerkt moet worden om veel water verspreiden en om te constateren dat het nog niet genoeg is. 
En denk dan ook aan de ouderen en zwakkeren die veel te lijden hebben van de warmte. Ze zitten binnen en komen nauwelijks meer buiten vanwege de hitte. Drinken ze wel genoeg? Kunnen ze nog boodschappen doen? wie houdt een oogje in het zeil? Vergeet niet dat het ook nog vakantietijd is waardoor er minder mensen zijn om te helpen. 

Het is echter een noodsituatie die ook zijn voordelen kent.

We zijn  vaak sterk ingesteld op ons werk om succesvol vooruit te komen, maar in deze noodsituatie valt dit perspectief weg. Er valt niets meer goed te organiseren en nog minder met zekerheid te voorspellen. De aandacht is verschoven naar de medemens in nood en de zorg die ze nodig hebben.
De droogte maakt ons niet alleen bewust van onze sociale verantwoordelijkheid maar ook van onze kosmische afhankelijkheid. De natuur is onberekenbaar en nog minder beheersbaar.

Droogte en hitte is een ramp maar kan ook een kostbare leerschool zijn: we zijn beter opgewassen tegen de grillen van de natuur als we bereid zijn elkaar te helpen in tijden van nood. En gelukkig zien we dat ook wel gebeuren on Oudelande!

Oogstfeest:

Op 18 augustus is er oogstfeest; de kerk doet ook mee! De kerk is open en heeft een tentoonstelling van plaatselijke kunstenaars. 
Daarnaast heeft de kerk ook een kraampje, om zichtbaar te zijn in de dorpsgemeenschap. Dit jaar willen we kaarsen versieren: een witte kaars kan met gekleurde kneed-was mooi versierd worden. Zo verspreiden we het licht onder diegenen die daar behoefte aan hebben.


Een goed gesprek

‘Een goed gesprek’ is voor het komende seizoen 2018-2019 het jaarthema van de Protestantse kerken in Nederland. Want ja, in kerken en in het gewone leven, voer je gesprekken over van alles en nog wat. 

Soms gaan gesprekken over kleinigheden, wissewasjes zogezegd en dat is helemaal niet erg, want je bent tenminste in gesprek. Maar je kunt ook ineens uitroepen: ‘Dat was een goed gesprek!’ Dan gaat het vaak over een échte ontmoeting, met tijd en aandacht voor elkaar. Over dat wat je bezighoudt, waardoor je wordt geraakt in je eigen leven of in het leven van die ander. Dit soort gesprekken is van belang en voeden  je ziel. 
Toch wil een goed gesprek er tegenwoordig nog wel eens bij inschieten, vanwege de sociale media en de haast in de samenleving. Als je mensen daar naar vraagt, benoemden ze de druk van hun eigen werk en activiteiten, maar ook die van hun kinderen, zoals sport, school, muziek en bijbaantjes. Tot een goed gesprek met de kinderen over zingeving of geloof komt het eigenlijk niet meer, was de algemene opmerking.

Hoe doe je dat, een goed gesprek voeren? Vanuit de communicatiewetenschappen zijn er simpele vuistregels voor goede gesprekken: smeer NIVEA (=niet invullen voor een ander), wees een OEN (=open, eerlijk, nieuwsgierig), gebruik LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen) of laat OMA thuis (= opvattingen, meningen, adviezen). Maar helpen al die technieken?

Een gesprek van hart tot hart, over wat je beweegt, wat je drijft, kan zomaar spontaan ontstaan. Aan de eettafel, boven de winkelkar, het voetbalveld, of op de hoek van de straat. Het gaat om de momenten van echte belangstelling naar elkaar. Van hart tot hart.

Dit jaar gaan we graag met u het goede gesprek aan!

Zomer

De zon schijnt door een kaartje
spontaan bij mij gebracht
Dit lieve zonnestraaltje
zomaar, onverwacht
geeft aan een donkere dag 
een gouden randje
en schenkt mij nieuwe kracht.
 
De zon schijnt door een hand
die op mijn schouder wordt gelegd.
Dit warme zonnestraaltje
zonder woorden,
heel oprecht,
geeft mij meer dan in 
woorden wordt gezegd.
 
De zon schijnt door een lieve blik
die hart en ogen raakt.
Dit troostend zonnestraaltje,
zo plots en ongevraagd,
verwarmt mijn hart
en zo wordt kou nu
snel verjaagd.
 
De zon schijnt door een kinderstem
die opklinkt in de straat,
een handje die de mijne zoekt
en vrolijk verder praat.
Dit kleine zonnestraaltje
ontmoet ik als
het even niet meer gaat.
 
De zon schijnt door Gods regenboog,
die kleurt in donk’re lucht.
Een boog zo mooi, zo vol van trouw
brengt mij op hoge vlucht.
Dit hemels zonnestraaltje
dat door de wolken breekt,
ontlokt mij zacht een diepe zucht.
 
Zo pluk ik elke dag een zonnestraal
en bind ze bij elkaar
een lint van vreugde erom heen
en…
mijn eigen zon-boeket is klaar!
 
Rietje Hoogendoorn
 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.