PKN
Hervormde Kerk
 
kerk zijn rond de kerst in de tweede corona lockdown kerk zijn rond de kerst in de tweede corona lockdown

 Beste gemeenteleden van de kerk van Oudelande,

 

Vorige week ontving u vanuit de kerk van Oudelande een mooie nieuwsbrief met als thema: ‘op weg naar kerst’. We hadden toen nooit kunnen bedenken dat deze kerst zo ontzettend anders zou worden dan we gewoon zijn.

Wij sturen u nu deze tweede nieuwsbrief naar aanleiding van de ingrijpende toespraak van minister - president Mark Rutte. De hoop was dat in deze tijd het hele coronavirus een beetje binnen de perken zou blijven. De werkelijkheid is anders, de regering is overgegaan tot de meest vergaande maatregel: een lockdown voor de komende vijf weken.

Vanuit de landelijke kerk en vanuit de classis predikant ds. Arie van der Maas is de oproep gedaan om zoveel mogelijk online te gaan en niet samen te komen. (zie www.pkn.nl en www.gelovenindedelta.nl). Het afgelopen jaar hebben wij als kerkenraad van Oudelande iedere keer hun adviezen zoveel mogelijk proberen te volgen. Na heel wat telefoontjes heen en weer hebben we als kerkenraad gezamenlijk besloten om ook nu de adviezen te volgen en de kerk de komende weken te sluiten.

 

We zeggen u dit met veel verdriet want ook eerste kerstdag zal de kerk gesloten zijn. Een kerst zonder kerkdienst klinkt ‘ingewikkeld en leeg’ in de oren. En tegelijk voelen we als kerkenraad ook dat we niet anders kunnen, ook niet naar de maatschappij toe. Er ontstaat steeds meer wrevel over ‘de kerken die zomaar doorgaan’ terwijl alles stil ligt. Wij willen als kerkenraad onze verantwoording nemen, solidair zijn en proberen om contacten in groepsverband te vermijden. Dus we sluiten het gebouw en zullen andere manieren zoeken van verbinding met elkaar.

Nu de eredienst tijdelijk niet in de kerk gevierd kan worden wil ik u graag wijzen op de Adventserie: Geloof in Zeeland. Iedere zondagochtend, inclusief kerstochtend, is er een online viering ergens vanuit Zeeland op Omroep Zeeland TV. Iedere week komen op een andere locatie mensen aan het woord, over wat voor hen deze tijd donker maakt, hoe zij uitzien naar het licht. Deze online viering van een half uur wordt op zondagochtend doorlopend herhaald tussen 9.00 en 12.00 bij Omroep Zeeland TV en op hun website.

Ik wens u sterkte toe, en vertrouwen dat het eens anders wordt. Om het met het lied te zeggen wat komende zondag klinkt in de viering op Omroep Zeeland:

Zoekend naar licht hier in het duister, zoeken wij U, waarheid en kracht.
Maak ons uw volk, heilig, vol luister, schijn in de donkere nacht.
Christus, ons licht, schijn door ons heen, schijn door het duister.
Christus, ons licht, schijn ook vandaag, hier in ons huis.  (lied 1005)

 

Namens de kerkenraad, een hartelijke groet,

Mathilde Meulensteen

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.