PKN
Hervormde Kerk
 
de kerkwijzer nummer 4 de kerkwijzer nummer 4

Kerkdiensten Oudelande

  • Zondag 14 maart, aanvang 10.00 uur, mevr. M. Meulensteen
  • Zondag 21 maart, aanvang 10.00 uur, Voorganger nog niet bekend
  • Zondag 28 maart, aanvang 10.00 uur, ds. K. van der Jagt extra collecte kerkrentmeesters
  • Zondag     4 april,  aanvang 10.00 uur, mevr. M. Meulensteen

Diensten in de Stille Week

In de Stille Week, de week voor Pasen zullen Oudelande en Deo samen online diensten verzorgen vanuit Driewegen:

  • Witte donderdag, 1 april om 19.30 uur, is Mathilde Meulensteen voorganger,
  • Goede vrijdag, 2 april, zal Jörg Buller voorgaan om 19.30 uur.
  • Stille Zaterdag, 3 april, zal de Paaswake verzorgd worden door de liturgiecommissie van Deo. Deze Paaswake begint vooralsnog om 21.00 uur, maar kijk op www.pkndeo.nl voor de actuele aanvangstijd (ivm. avondklok).

Alle diensten zijn te volgen via Kerkdienstgemist, daar doorklikken naar Zeeland en daarna doorklikken naar Driewegen.https://kerkdienstgemist.nl/stations/1478-Protestantse-gemeente-Driewegen-Ellewoutsdijk-Ovezande.
Alle lezers van de kerkwijzer zullen de liturgie in de bus krijgen.

 

Het is nu een jaar geleden dat wij op 19 maart 2020 u een bericht stuurde dat de kerk dicht zou blijven op zondag. Het is een jaar vol nieuwsbrieven, kaarten, bel-cirkels, engelen die rondvlogen. En gelukkig ook perioden waarin we wel samen konden komen. Tussendoor waren er perioden dat de kerk wel open was en dat we met alle aanpassingen samen konden vieren. Het is ook een jaar vol bezoeken in de tuin / gesprekken over de heg en onverwachte ontmoetingen onderweg.

En nu zitten we midden in de 40 dagentijd, het wordt Pasen op 4 april. En hoe mooi is het dat in die 40 dagentijd het lente wordt. Het uitbreken van nieuw leven met al zijn geuren en kleuren. De eerste lentebloemen spurten de grond uit na de sneeuw en het ijs van februari.

Afgelopen woensdag (10 maart) was het biddag voor gewas en arbeid. Met biddag wordt er vaak uit Prediker 3 gelezen: “Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel. Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te rooien. Een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen, een tijd om te huilen en een tijd om te lachen”.

Zo beschrijft Prediker een indrukwekkende aaneenschakeling van voor- en tegenspoed. En die komt stevig binnen in deze Coronatijd waar voor- en tegenspoed zo voelbaar zijn. Waar lachen en huilen, omhelzen en afweren zo dicht bij elkaar liggen. Deze Coronacrisis laat ons zo duidelijk de kwetsbaarheid van ons leven, van onze samenleving zien.

Iedereen heeft op de één of andere manier wel te maken met de Coronacrisis, de uitwerkingen van de regels van afstand met alle emotionele impact en/of de financiële impact die deze crisis heeft.

Biddag vieren we in de periode van de veertigdagen op weg naar Pasen. We gaan Jezus achterna die op een hele eigen manier de toekomst voor ons opende. Die laat zien dat het om zo veel meer gaat dan het hier en nu. Ja, voor alles wat gebeurt is er een uur en tegelijk kijken we vooruit, kijken we verder naar de toekomst die op een nieuwe manier geopend wordt op Paasochtend met Zijn opstanding. Jezus heeft de dood overwonnen. Biddag is ook durven bidden, je lege handen tonen, je angsten benoemen, in alle vrijheid je zorgen delen en tegelijk in geloof leven vanuit de opstanding, uitkijken naar een toekomst die soms zo verrassend anders is.

 

Vanuit de kerkenraad

Met een deel van de kerkenraad zijn we op 8 februari bij elkaar geweest. Gewoon om elkaar te ontmoeten en met elkaar te overleggen. Even elkaar te zien en opnieuw met elkaar te bespreken hoe kunnen en willen we verder in deze Coronatijd waarin de eredienst niet door kan gaan. Zodra er ruimte komt willen we de eredienst hervatten. Dit is een steeds doorgaand gesprek waarin we iedere keer opnieuw kijken wat er wanneer mogelijk is. Zodra de erediensten weer hervat worden laten we u dit weten via een nieuwsbrief.

Zolang de eredienst op zondag niet doorgaat sturen we iedere twee weken een liturgie en overweging rond bij de lezers van kerkwijzer. Deze liturgie wordt ook op de website geplaatst.
 

Pastoraat:

Ik herhaal de oproep van de vorige keer, nu het automatische elkaar ontmoeten niet mogelijk is hoor ik graag van u als er iets bijzonders is of als u gewoon een keer contact wil. Voor zover ik het gehoord heb via de tamtam zijn er verder geen bijzonderheden te melden. Sterkte voor iedereen die het lastig heeft, sterkte voor iedereen die alleen op afstand mee kan vieren met feesten of alleen op afstand er kan zijn bij verdriet.

Hartelijke groet, namens de kerkenraad

Mathilde Meulensteen

 

Biddag gebed:

 

Dwaas is het onrecht, het doet mensen verdriet,
het pijnigt en vernielt onze aarde.

Wijs is het recht: mensen bloeien op,
de aarde draagt vrucht in overvloed.
Kiezen voor wijsheid, dwaasheid vergeten,
de weg gaan met elkaar,
tot steun in vrede en recht,
dankend en delend het brood met elkaar.

Volhoudend elke dag weer
opdat ook wij bloeien en vrucht dragen,
met elkaar en door elkaar
in een wereld dichtbij en veraf
in onze huizen hier en daar
voor de tafel van één.

Laten wij gaan,
als een ploeg die mensen meetrekt,
de voren door, de akkers over, de wereld in.
Laten wij gaan tot het einde der aarde, tot het uiterste toe
met handen, dragers van leven,
met voeten gericht op een weg van vrede.
God onze Vader, onze Moeder
trek met ons mee,

Zegen ons met uw vaderlijke zorg en uw moederlijke liefde,
laat ons gaan in het spoor van uw Zoon,
in de Geest die leven schept:
zegen ons.

 

Tiny Brugge

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.