PKN
Hervormde Kerk
 
de kerkwijzer nummer 11 de kerkwijzer nummer 11

Kerkdiensten Oudeland

  • Zondag 21 november Aanvang 10.00 uur, Mevr. M. Meulensteen, gedachtenisdienst
  • Zondag 28 november Aanvang 10.00 uur, 1e advent Mevr. M. Meulensteen
  • Zondag 5 december Aanvang 10.00 uur, 2e advent Mevr. E. Reijnhoudt-Kaland
  • Zondag 12 december Aanvang 10.00 uur, Dienst in Driewegen ds. J Buller, avondmaals diens

Jarigen in de maand december:

  • 15-12 Mevr. P. de Beste- Blok Vanderbijlparkstraat
  • 29-12 Dhr. A.J.W. Korstanje, Lindestraat

Beiden een fijne verjaardag toegewenst namens ons allen.


Collectes oktober

  • Kerkrentmeesters   € 177,05
  • Extra collecte kerkrentmeesters  €10,10
  • Diaconie € 103,60

Telefoonnummer Mathilde
Mijn vaste telefoonnummer is opgegeven ik ben bereikbaar op 06-12380933 of via de app of mail mathilde@meulensteen.nl


Iedere dag Dankdag

Dankdag …. een oude traditie in het protestantse Christendom. Voluit heet het ‘dankdag voor gewas en arbeid’. Een ouderwetse ‘biddag’, maar wel de moeite waard om eens over na te denken.

Ouderwets toch, dankdag vieren en niet meer van deze tijd: je hebt je werk toch gedaan? zul je denken. De appel- en perenbomen hebben toch vruchten gedragen en - dank zij jouw werk -  de oogst in de schuren gebracht? De aardappels en graan in de schuren - daar heb jij toch voor voor gezorgd? Wat heeft God daar mee te maken? Het lijkt inderdaad zo dat God niets met dit leven te maken heeft en je hem dus ook nergens voor hoeft te bedanken. Je gelooft onze maakbaarheid van alles. Toch is dat schijn. Onder het oppervlak, meteen ónder die schijn, kent het leven een diep mysterie, een groter plan. We denken dat we alles zelf reguleren: zaaitijd, water bedruppelen, kunstmest geven op zijn tijd en de juiste bestrijdingsmiddelen gebruiken…. Maar van het diepe mysterie van het leven zelf: de kieming, de groei, het versterven en weer opleven in het voorjaar, daarvan weten eigenlijk zo ontzettend weinig - en juist dáár is God werkzaam. Hij beweegt de dingen, Hij geeft het leven op het juiste moment, in de juiste tijd. Overal is Hij bezig - daar op het land, in je tuin. in je leven is Hij bezig, ook in jouw werk. En daarvoor kunnen we hem danken.

In het klein kun je van elke dag dankdag maken -  dat is helemaal niet zo raar. Uit onderzoek blijkt dat dankbare mensen gelukkig zijn. Zij leggen de nadruk op wat er wél goed gaat in hun leven in plaats van wat er misgaat. En ze beseffen dat er veel meer goed gaat dan dat er fout gaat. En elke keer als je je beseft dat er dingen zijn waar je dankbaar voor kunt zijn, dan zie je  deze dingen ook meer en vaker. Het glas wordt half-vol in plaats van half-leeg. En kun je ervaren hoe ontzettend veel je gekregen hebt.

Je kunt bijvoorbeeld - als je de dingen ziet waar je dankbaar voor bent -  heel simpel voor jezelf een ‘Dankbaarheidsdagboekje’ maken Een ‘ Boekje van overvloed’. Deze tip zie je ook terug in bladen als de Happinez, Psychologie Magazine en Flow. Gewoon een klein boekje of schriftje waar je elke dag 3 dingen in schrijft -als je de dag overdenkt - waar je dankbaar voor bent, waar je voor danken wil. Hoe donker het ook lijkt op zo’n dag, er zijn altijd wel 3 dingen te bedenken die oplichten in de dag. Het hoeft niet heel groot te zijn, kleine dingen zijn ook goed. Dan voel je je weer blij worden en ga je dankbaar slapen. Zo maak je ieder dag tot een eigen dankdag.

 

Wat een wonder

 

Wat een wonder is het toch
als de zon op gaat, elke dag.
het licht verdrijft de duisternis en
wat een wonder is het toch dat de zon
ook weer ondergaat,
in alle kleuren, pracht en praal.

 

En het duister is niet  donker meer
als je beseft dat het weer licht wordt
het donker levert je de rust
van de slaap en het besef
dat er morgen weer licht is, een eeuwige belofte

 

Wat een wonder is het toch
dat na sneeuw en kou de knoppen
weer zwellen aan de bomen -
de bloesem komt en op het juiste moment
zijn de bijen er, de vruchten zetten
en rijpen, ieder jaar weer.

 

Jij draagt wel zorg  voor het gewas
en werkt in de boomgaard maar
het leven gaat door als vanzelf  - alles groeit,
cel voor cel. Na de oogst - de bladeren vallen
de boom gaat in rust en nieuwe knoppen
al gevormd,  een eeuwige belofte.

 

Wat een wonder is het toch
dat je leeft, dat je ademt, dat je hart slaat
als vanzelf - maar wat een groot geschenk
is leven in dit samenspel van
mens, dier en plant, hemel, aarde, heelal.
Daarachter zit Hij, als een drager van jou.

Dank U God voor dit mysterie.

AS

 

Vanuit de kerkenraad

Er is het advies gekomen om het afstand houden in de eredienst weer op te pakken net als het handen ontsmetten. We laten de stoelen in de kerk staan zoals ze staan en vragen iedereen om afstand te houden en een vrije plek te zoeken. De koffie na de dienst stoppen we voorlopig weer. Daarnaast zal er wat minder gezongen worden. Ik schrijf dit stukje op vrijdag 5 november, het is afwachten of er nog meer regelgeving komt. Via de afkondigingen in de kerk houden we u op de hoogte en u mag altijd bellen om even te horen wat de afspraken op dat moment zijn.

We hebben tot mijn grote spijt ook besloten dat de cantatedienst met al die zangers en muzikanten niet doorgaat in de kerk van Oudelande. We hebben niet de ruimte om 60/70 mensen en muzikanten te ontvangen met anderhalve meter afstand.

 

Omzien naar elkaar

Het was een mooie bijzondere ervaring om samen te komen op Allerzielen. De dag waar van oudsher in de traditie alle mensen herdacht en geplaatst worden in de lange rij van van gelovigen die ons zijn voorgegaan.  Bij een zoektocht ontdekte ik dat deze dag sinds 988 gevierd wordt in de katholieke traditie. De protestanten zijn ‘van het woord’ en hebben dit niet opgepakt. Nu hebben we het als activiteit voor het hele dorp georganiseerd. Na muziek / uitleg / gedicht zijn we met kaarsen eerst naar de gedenktuin achter de kerk en daarna naar het kerkhof gewandeld. Niet als een rouwstoet maar samen met elkaar, mooie verhalen en herinneringen delend. Het was indrukwekkend om in het donker de graven te zoeken van dierbare en daar een kaars achter te laten. Overal bij graven en op het wandelpad verschenen lichtjes. Herinneringen werden als lichtpuntjes benoemd. Ook tijdens de koffie en thee naderhand werden verhalen gedeeld, gewoon het kleine, het mooie van mensen waar we lang geleden of juist veel korter geleden afscheid van hebben genomen. Zeker voor herhaling vatbaar denk ik, volgend jaar op 2 november!

Zondag 21 november herdenken we in de eredienst wie het afgelopen jaar overleden zijn binnen onze gemeente en in Oudelande. Het is een dienst van herinneren in dankbaarheid, voelen van verdriet en dit in gebeden / zingen / overwegend neerleggen bij God. In geloof dat wie wij zo lief hadden, gekend is, bij name genoemd en dat de dood niet het einde is.

Dat we ook zo, in het samen herdenken naar elkaar omzien.

Hartelijke groet, Mathilde

 


Leer mij mijn zegeningen te tellen

Heer dank U voor alles wat u mij geeft.
Leer mij mijn zegeningen te tellen,
dat ik open ben voor U,
dat ik open ben voor wat U mij geeft.

Dat ik het herken,
in de mensen, dingen en omstandigheden.
Dank U dat U mij ziet en kent,
mij draagt en kracht geeft
in alles wat er op mijn weg is.

Amen

ds. Inkelaar-de Mos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.